Fietsstoeltje op de elektrische fiets

Fietsstoeltje op de elektrische fiets

Hoe zit het eigenlijk met de bevestiging van fietsstoeltjes op een e-bike? Kan dit wel? En zo ja, hoe monteer je deze dan?

E-bikes zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Waar je enkele jaren geleden vooral 60-plussers op een elektrische fiets zag rijden, zijn e-bikes tegenwoordig populair bij iedereen. Dit is niet zo gek. E-bikes worden namelijk steeds beter (met name de accu’s) én betaalbaarder. Steeds meer mensen zien de voordelen van een e-bike. Ook onder ouders zijn elektrische fietsen in trek. Met een kind voor- of achterop is wat extra ondersteuning toch wel fijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de bevestiging van fietsstoeltjes op een e-bike? Kan dit wel? Zit de accu bijvoorbeeld niet in de weg? En met welke andere dingen moet je rekening houden? Op deze vragen en meer geven we in dit artikel antwoord.

 

Het bevestigen van een voorzitje op een e-bike
Een voorzitje bevestigt u doorgaans aan de stuurpen van uw fiets. In principe is er altijd ruimte voor een voorzitje maar bij bevestiging op een e-bike zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Allereerst kan de plaats van het display van uw e-bike voor problemen zorgen. Bij veel elektrische fietsen zit het display namelijk in het midden van het stuur, waardoor u deze in combinatie met een kind voorop niet meer goed af kunt lezen. Ook bestaat het gevaar dat uw kindje met zijn of haar vingertjes aan het display gaat zitten. Dit is dus iets om alert op te zijn. Heeft uw e-bike een display aan de zijkant? Dan levert dit meestal geen problemen op.

 

Een adapter voor uw stuurpen
Sommige stuurpennen zijn dikker dan anderen of hebben een afwijkende vorm. Het bekendste voorbeeld van een afwijkende stuurpen is de Ahead-stuurpen. Als u aan dit type stuurpen een voorzitje wilt bevestigen, heeft u een zogenaamde Ahead-adapter nodig. Deze kunt u bij ons aanschaffen.

 

Het bevestigen van een achterzitje op een e-bike
Bij het plaatsen van een achterzitje op de bagagedrager is vooral de plek van de accu van belang. Bij de meeste e-bikes bevindt de accu zich namelijk onder de bagagedrager. Meet in dat geval de ruimte tussen de bagagedrager en de accu om zo in te kunnen schatten of de bevestigingsplaat van het achterzitje er tussen past. Let daarnaast ook goed op de belastbaarheid van de bagagedrager. Een bagagedrager kan een maximaal gewicht aan en is al extra belast door de accu. Kijk dus goed of het achterzitje van uw keuze niet te zwaar is voor uw achterdrager. Ook de breedte van uw bagagedrager is van belang. Sommige e-bikes hebben vrij brede bagagedrager waar de meeste fietszitjes niet op passen. Meet dit dus goed na voordat u een fietszitje aanschaft. Het breedste achterzitje in ons assortiment is de Bobike Maxi Go. Deze past op bagagedragers met een breedte van maximaal 18,5 cm.

 

Kies voor een adapter voor e-bikes
Indien de ruimte tussen uw bagagedrager en accu te krap is voor het bevestigen van een fietszitje, kunt u gebruikmaken van een adapter. Deze adapters zijn speciaal geschikt voor elektrische fietsen en passen dus wel op de achterdrager. Na bevestiging van de adapter kunt u alsnog het fietszitje van uw keuze bevestigen.

 

Kies voor een zitje met bevestiging aan het frame
Als alternatief voor een achterzitje op de bagagedrager kunt u kiezen voor een achterzitje met bevestiging aan het frame. Echter, ook bij deze optie zijn er enkele aandachtspunten. Aangezien een bagagedrager met daaronder een accu vrij hoog is, moet er wel genoeg ruimte aan de stuurpen overblijven om het zitje te kunnen bevestigen. Als uzelf vrij klein bent en het zadel laag staat, wordt dit misschien lastig. Ook is het handig na te gaan of er genoeg ruimte tussen uw zadel en de bagagedrager zit. Er is namelijk ruimte nodig om een zitje met framebevestiging te kunnen monteren. Let als u kiest voor een achterzitje met framebevestiging ook goed op eventuele (stroom)kabels die langs het frame of de zadelpen lopen. Indien er kabels langs de stuurpen lopen, is bevestiging namelijk vaak niet mogelijk.

 

Samengevat:
Let bij de keuze voor een voorzitje op:
- De plaats van het display
- Het type stuurpen

 

Let bij de keuze voor een achterzitje voor op de bagagedrager op:
- De ruimte tussen accu en bagagedrager (indien de accu onder de bagagedrager zit)
- De belastbaarheid van uw bagagedrager i.c.m. het gewicht van een fietszitje
- De breedte van uw bagagedrager i.c.m. de afmetingen van het fietszitje

 

Let bij de keuze voor een achterzitje voor aan het frame op:
- De ruimte aan de zadelpen
- De ruimte tussen fietsstoeltje en zadel
- Eventuele (stroom)kabels die langs de zadelpen lopen