Fietsstoeltjes & veiligheid

Bij het gebruik van een fietsstoeltje bepalen meerdere aspecten of uw zoontje of dochtertje voldoende bescherming geniet. Allereerst zijn er natuurlijk de eigenschappen van het voorzitje of het achterzitje zelf. Een basisvoorwaarde is dat deze voldoet aan de Europese norm voor fietszitjes: EN 14344.

Alle zitjes op Fietsstoeltje.com voor in de leeftijdscategorie tot 6 jaar voldoen aan deze norm en hebben dus het predicaat ‘veilig’. Op stoeltjes voor 6- tot 10-jarigen is deze norm niet van toepassing. Die fietzitjes zijn dus standaard níet gelabeld met de EN-code.

Wat zegt de Europese norm EN 14344?
Het belangrijkste – qua veiligheid – is dat het Europees goedgekeurde fietsstoeltje een goede spaakafscherming heeft, geen scherpe onderdelen bevat en extra gezekerd kan worden aan het frame dan wel de stuurpen. Dat de gordel en de riempjes van de voetenbak niet door het kind zelf open te maken zijn, hij of zij niet ergens met een vingertje in vast kan komen te zitten, de rugleuning van het fietszitje hoog genoeg is en dat er aan beide zijden beschermende armleuningen zitten.

We lichten enkele genoemde aspecten kort verder toe. Ook wijzen we u in deze blog op nog een paar tips en overige punten die bij de aanschaf van een fietsstoeltje zeker de aandacht verdienen.

Spaakbescherming
We beginnen met de spaakbescherming. Dat dit van belang is, bewijst het jaarlijkse aantal van tussen de 4000 en 5000 behandelingen bij de eerste hulp van kinderen die een voet tussen de spaken van (meestal) het achterwiel hebben gekregen. Vaak gaat het hierbij om een botbreuk. Een gewone jasbeschermer biedt hiertegen meestal te weinig bescherming. Maar de geïntegreerde spaakbeschermers van onze EN 14344 gekeurde fietszitjes voorkomen deze spaakverwondingen wél.

Gordel
De gordels van al onze kinderzitjes voor op de fiets zijn veilig. Uw kind zit altijd in elk geval vast om de schouders en bij het kruis. Sommige fietsstoeltjes hebben een vijfpuntsgordel. Kinderen zitten dan ook vast om hun middel. Uiteraard zitten de gordels stevig maar niet te strak. Eveneens van belang is dat uw kind de gordel niet plotseling kan openen. Extra veilig zijn de gordels die alleen zijn te openen met een dubbele handeling. Dat wil zeggen: u moet bijvoorbeeld de knop induwen en trekken tegelijk.

Juiste bevestiging
Hoe goed, degelijk en veilig onze fietszitjes ook zijn, de bevestiging ervan moet zorgvuldig gebeuren, inclusief een goede zekering. Daarom krijgt u bij elk zitje een duidelijke uitleg meegeleverd. Ook bij de productomschrijvingen op deze site leest en ziet u een heldere toelichting, soms zelfs in de vorm van een handige video. Mocht u bij het monteren toch ergens onzeker over zijn, ga dan voor de zekerheid langs bij uw lokale fietsenmaker. Denk er aan dat uw fiets stevig genoeg is, zeker bij montage van een zitje op de bagagedrager. Bij de fietszitjes in het assortiment van Fietsstoeltje.com informeren we u ook altijd over het van belang zijnde gewicht.

Extra bescherming rond het kinderfietsstoeltje
Sommige fietsstoeltjes bieden iets extra's, voor nog meer bescherming en/of comfort. We hebben het dan bijvoorbeeld over modellen met geïntegreerde reflectoren, of over een slaaprol. Wat betreft dit laatste: dommelt uw zoon of dochter weg, dan biedt de slaaprol naast comfort óók bescherming tegen een verkeerde slaaphouding. Denk verder eveneens aan een in Nederland onmisbaar windscherm. Bij al onze voorzitjes zijn bijpassende windschermen verkrijgbaar. 

Om het af te maken, een ander essentieel product: de kinderhelm (!)
Tot slot: als het gaat om bescherming van het kwetsbare kinderhoofd, wijzen wij u ook graag op onze prachtige collectie kinderfietshelmen. Het ideale accessoire voor extra veiligheid op de fiets. 

 

Lees meer
Filter uw productenYepp Junior Easyfit Silver
Kwaliteit voor kinderen die ietsje ouder zijn, zelf al kunnen fietsen, maar toch nog graag en regelmatig bij u achterop plaatsnemen? De Yepp Junior! Veilig en wel. Een fietsstoeltje met comfortabele, zachte zit. Stoer, robuust en strak vormgegeven.
Bobike Junior Classic Urban Black
Een slimme uitvinding. U heeft een multifunctionele bagagedrager óf een comfortabel achterzitje voor uw kind in de leeftijd tot 10 jaar (/35 kilo). Ingeklapt dan wel uitgeklapt, deze Bobike Junior Classic doet eigenlijk altijd wel dienst!
SALE Yepp Maxi Black Zadelbuis
Yepp Maxi Black Zadelbuis
Een topper onder de achterzitjes: de Yepp Maxi Black, voor aan de zadelbuis. Sleutelwoorden? Superzacht, waterafstotend, spaakbescherming, reflectie, 5-puntsveiligheidsgordel, veel kindveiligheid, handige bevestiging en met geïntegreerd slot!

€135,95 €114,95

Informatie
SALE Bobike ONE Mini Chocolate Brown
Bobike ONE Mini Chocolate Brown
Een nieuw ontworpen fietszitje, slank en hip: de Bobike ONE Mini is een duurzaam voorzitje van Hollands design. Het veilige stoeltje is dubbelwandig, waterafstotend en kleurvast (en behoudt zijn schoonheid). Lees verder, over onder meer het comfort!

€69,95 €56,95

Informatie
Qibbel 6+ Junior seat compleet
Een geheel eigen stijl hebben de fietsstoeltjes van Qibbel. Dit achterzitje is gemaakt voor kinderen van 6 tot 10 jaar en kan 35 kilo lichaamsgewicht aan. Een leuke kinderstoel met onder meer veiligheidsgordel en verstel- en inklapbare voetsteunen!
Yepp Junior Budget Silver
Bij kinderen die ietsje ouder zijn, hoort een stoel met specifieke eigenschappen. De buitengewoon sterke Yepp Junior (zoals de Silver) biedt 6- tot 10-jarigen kwaliteit, veiligheid, Comfort met een zachte C, robuustheid en een dosis stoere elementen.
SALE Qibbel Achterzitje Air Bagagedrager Zwart-bruin
Qibbel Achterzitje Air Bagagedrager Zwart-bruin
Het Qibbel Air achterzitje is het lichtste fietstoeltje van Nederland. Het zitje heeft een stijlvol, uniek en ergonomisch design en biedt voldoende veiligheid en zitcomfort. Voor kinderen vanaf 9 maanden tot 6 jaar. Ook geschikt voor veel e-bikes!

€89,95 €79,95

Informatie
Yepp Maxi Black Easyfit
Superzacht, waterafstotend, spaakbescherming, reflectie, 5-puntsveiligheidsgordel, veel kindveiligheid, geïntegreerd slot. Alvast enkele eigenschappen van dit achterzitje! Deze Yepp Maxi betreft de variant in zwart, met Easyfit montage.
Yepp Junior Budget Black
Bij kinderen die al ietsje ouder zijn, hoort een stoel met specifieke eigenschappen. De buitengewoon sterke Yepp Junior biedt voor 6- tot 10-jarigen kwaliteit, veiligheid, Comfort met een zachte C, robuustheid en een dosis stoere elementen.
Bobike ONE Maxi 1P Urban Black - frame
De Bobike ONE met zijn hippe, slanke uiterlijk van vaderlands ontwerp past ons kikkerlandje als gegoten. Dit (zwarte) fietsstoeltje voor kinderen tot 22 kilo heeft een fijne zit, zachte schouderriemen, verstelbare voetsteunen en frame montagesysteem.
Yepp Junior Easyfit Black
De Yepp Junior: kwaliteit voor kinderen die ietsje ouder zijn, zelf al kunnen fietsen, maar toch nog graag en regelmatig bij u achterop plaatsnemen. Veilig en wel. Een fietsstoeltje met comfortabele, zachte zit. Strak vormgegeven. Stoer en robuust.
Bobike Exclusive Mini Plus Urban Black
Dit gerestylede voorzitje Exclusive Mini Plus van Bobike is stijlvol, zeer veilig en van uitstekende kwaliteit. Met stuurtje, nieuwe gordels met zachte covers en verbeterde voetsteunen.
*Incl. btw
Pagina 1 van 14