Fietszitje: voorop of achterop? Over leeftijd en gewicht

Wat is voor uw kind (en voor u) de beste keus: een fietszitje voorop of een fietszitje achterop? Het antwoord daarop hangt voor een belangrijk deel af van de leeftijd en van het gewicht van uw zoon of dochter.

Voorzitje
'Neem ik een voorzitje of een achterzitje?'. Logisch dat dit één van uw eerste vragen is als u besluit een fietsstoeltje aan te schaffen. Antwoord, kort samengevat: het meest gebruikelijke uitgangspunt is dat de iets jongere – lees: kleinere, lichtere – kinderen plaatsnemen in een voorzitje. De gemiddelde leeftijd die hieraan gekoppeld is, is 9 maanden tot ongeveer 3 jaar. Dit correspondeert in grote lijnen met een lichaamsgewicht van maximaal 15 kilo. Voordeel van een voorzitje is dat u uw peuter goed in het zicht heeft, terwijl hij of zij bovendien lekker voor zich uit kan kijken. Aangezien het gewicht nog meevalt, valt ook de extra ballast bij het sturen nog redelijk mee.  

Noot: een voorzitje wordt bij de meeste merken ook wel een Mini genoemd.

Achterzitje
Zeker vanaf 15 kilogram – 3 jaar en ouder – kan uw nog jonge zoon of dochter het beste in een fietsstoeltje achterop plaatsnemen. Dat kan ook al in een eerder stadium (vanaf rond 9 kilo), bijvoorbeeld als een jonger broertje of zusje de plek voorop inneemt. Een fietszitje achter op de fiets is geschikt tot uiterlijk een leeftijd van 10 jaar, of een gewicht van plusminus 35 kilogram. 

Noot: achterzitjes worden bij de meeste merken ook wel Maxi's genoemd.

Let op (1): bovenstaande is een leidraad
Achterzitjes die geschikt zijn voor kinderen tot 35 kilo, vormen een uitzondering. De meeste bagagedragers zijn namelijk niet gemaakt voor méér dan 25 kilo draaggewicht. Vanaf doorgaans 22 kilo lichaamsgewicht is het logisch dat het kind zelf zijn of haar fiets opstapt. Fietsstoeltjes voor achterop zijn er in twee verschillende categorieën: tot maximaal 15 kilo en tot maximaal 22 kilo (Klasse A15 en A22).

Let op (2): échte baby’s níet in een fietsstoel!
Heel belangrijk is het basisprincipe dat een kind pas in een fietsstoeltje mag plaatsnemen, als het zelfstandig kan zitten. Gemiddeld is dit vanaf ongeveer 9 maanden. Wilt u uw (jongere) baby vervoeren op de fiets? Doe dit dan niet in een gewoon fietsstoeltje, want daarvoor is het lichaampje nog te kwetsbaar. Eventueel is bijvoorbeeld een autostoeltje in een bakfiets wel een optie. Maak overigens sowieso nooit te lange tochten met baby’s of kinderen van erg jonge leeftijd. Dit is voor hen nog te vermoeiend. 

 

Lees meer
Filter uw producten


Yepp Junior Easyfit Silver
Kwaliteit voor kinderen die ietsje ouder zijn, zelf al kunnen fietsen, maar toch nog graag en regelmatig bij u achterop plaatsnemen? De Yepp Junior! Veilig en wel. Een fietsstoeltje met comfortabele, zachte zit. Stoer, robuust en strak vormgegeven.
Bobike Junior Classic Urban Black
Een slimme uitvinding. U heeft een multifunctionele bagagedrager óf een comfortabel achterzitje voor uw kind in de leeftijd tot 10 jaar (/35 kilo). Ingeklapt dan wel uitgeklapt, deze Bobike Junior Classic doet eigenlijk altijd wel dienst!
SALE Yepp Maxi Black Zadelbuis
Yepp Maxi Black Zadelbuis
Een topper onder de achterzitjes: de Yepp Maxi Black, voor aan de zadelbuis. Sleutelwoorden? Superzacht, waterafstotend, spaakbescherming, reflectie, 5-puntsveiligheidsgordel, veel kindveiligheid, handige bevestiging en met geïntegreerd slot!

€135,95 €114,95

Informatie
Zadel op Stang Nummer 4
Er gaat niets boven een Zadel op Stang, zeggen ze in Groningen. En ver daarbuiten. Dit extra zadeltje voor kinderen tot ongeveer 7 jaar – met stalen voetensteun en ruggensteun – is er voor damesfietsen met enkele aluminium buis: Model nummer 4.
SALE Bobike ONE Mini Chocolate Brown
Bobike ONE Mini Chocolate Brown
Een nieuw ontworpen fietszitje, slank en hip: de Bobike ONE Mini is een duurzaam voorzitje van Hollands design. Het veilige stoeltje is dubbelwandig, waterafstotend en kleurvast (en behoudt zijn schoonheid). Lees verder, over onder meer het comfort!

€69,95 €56,95

Informatie
Yepp Junior Budget Silver
Bij kinderen die ietsje ouder zijn, hoort een stoel met specifieke eigenschappen. De buitengewoon sterke Yepp Junior (zoals de Silver) biedt 6- tot 10-jarigen kwaliteit, veiligheid, Comfort met een zachte C, robuustheid en een dosis stoere elementen.
SALE Qibbel Achterzitje Air Bagagedrager Zwart-bruin
Qibbel Achterzitje Air Bagagedrager Zwart-bruin
Het Qibbel Air achterzitje is het lichtste fietstoeltje van Nederland. Het zitje heeft een stijlvol, uniek en ergonomisch design en biedt voldoende veiligheid en zitcomfort. Voor kinderen vanaf 9 maanden tot 6 jaar. Ook geschikt voor veel e-bikes!

€89,95 €79,95

Informatie
Yepp Maxi Black Easyfit
Superzacht, waterafstotend, spaakbescherming, reflectie, 5-puntsveiligheidsgordel, veel kindveiligheid, geïntegreerd slot. Alvast enkele eigenschappen van dit achterzitje! Deze Yepp Maxi betreft de variant in zwart, met Easyfit montage.
Yepp Junior Budget Black
Bij kinderen die al ietsje ouder zijn, hoort een stoel met specifieke eigenschappen. De buitengewoon sterke Yepp Junior biedt voor 6- tot 10-jarigen kwaliteit, veiligheid, Comfort met een zachte C, robuustheid en een dosis stoere elementen.
Bobike ONE Maxi 1P Urban Black - frame
De Bobike ONE met zijn hippe, slanke uiterlijk van vaderlands ontwerp past ons kikkerlandje als gegoten. Dit (zwarte) fietsstoeltje voor kinderen tot 22 kilo heeft een fijne zit, zachte schouderriemen, verstelbare voetsteunen en frame montagesysteem.
Yepp Junior Easyfit Black
De Yepp Junior: kwaliteit voor kinderen die ietsje ouder zijn, zelf al kunnen fietsen, maar toch nog graag en regelmatig bij u achterop plaatsnemen. Veilig en wel. Een fietsstoeltje met comfortabele, zachte zit. Strak vormgegeven. Stoer en robuust.
Bobike Exclusive Mini Plus Urban Black
Dit gerestylede voorzitje Exclusive Mini Plus van Bobike is stijlvol, zeer veilig en van uitstekende kwaliteit. Met stuurtje, nieuwe gordels met zachte covers en verbeterde voetsteunen.
*Incl. btw
Pagina 1 van 11