Fietszitje: voorop of achterop? Over leeftijd en gewicht

Wat is voor uw kind (en voor u) de beste keus: een fietszitje vóór of een fietszitje achterop? Het antwoord daarop hangt voor een belangrijk deel af van de leeftijd en van het gewicht van uw zoon of dochter.

Voorzitje
'Neem ik een voorzitje of een achterzitje?'. Logisch dat dit één van uw eerste vragen is als u besluit een fietsstoeltje aan te schaffen. Antwoord, kort samengevat: het meest gebruikelijke uitgangspunt is dat de iets jongere – lees: kleinere, lichtere – kinderen plaatsnemen op een voorzitje. De gemiddelde leeftijd die hieraan gekoppeld is, is 9 maanden tot ongeveer 3 jaar. Dit correspondeert in grote lijnen met een lichaamsgewicht van maximaal 15 kilo. Voordeel van een voorzitje is dat u uw peuter goed in het zicht heeft, terwijl hij of zij bovendien lekker voor zich uit kan kijken. Aangezien het gewicht nog meevalt, valt ook de extra ballast bij het sturen nog redelijk mee.  

Noot: voorzitjes worden bij meerdere merken ook wel de Mini genoemd.

Achterzitje
Zeker vanaf 15 kilogram – 3 jaar en ouder – kan uw nog jonge zoon of dochter het best in een fietsstoeltje achterop zitten. Dat kan ook al in een eerder stadium (vanaf rond 9 kilo), bijvoorbeeld als een nog jonger broertje of zusje de plek voorop gaat innemen. Het fietszitje achter op de fiets is geschikt tot uiterlijk een leeftijd van 10 jaar, of een gewicht van plusminus 35 kilogram. Oudere, zwaardere kinderen kunnen het beste achterop, omdat dit deel van de fiets zwaarder belast kan worden zonder stabiliteit te verliezen. Een ander voordeel van een achterzitje is dat het opstappen eenvoudiger wordt.

Noot: achterzitjes worden bij meerdere merken ook wel de Maxi genoemd.

Let op (1): bovenstaande is een leidraad
Achterzitjes die geschikt zijn voor kinderen tot 35 kilo, vormen echter een uitzondering. De meeste bagagedragers zijn namelijk niet gemaakt voor méér dan 25 kilo draaggewicht. Vanaf doorgaans 22 kilo lichaamsgewicht is het logisch dat het kind zelf zijn of haar fiets opstapt. Fietsstoeltjes voor achterop zijn er in twee verschillende categorieën: tot maximaal 15 kilo en tot maximaal 22 kilo (Klasse A15 en A22).

Let op (2): échte baby’s níet in een fietsstoel!
Heel belangrijk is het basisprincipe dat een kind pas in een fietsstoeltje mag plaatsnemen, als het zelfstandig kan zitten. Gemiddeld is dit vanaf ongeveer 9 maanden. Wilt u uw (jongere) baby vervoeren op de fiets? Doe dit dan niet in een gewoon fietsstoeltje, want daarvoor is het lichaampje nog te kwetsbaar. Eventueel is bijvoorbeeld een autostoeltje in een bakfiets wel een optie. Maak overigens sowieso nooit te lange tochten met baby’s of kinderen in een nog erg jonge leeftijd.

Lees meer
Filter uw producten


Zadel op Stang Nummer 4
Er gaat niets boven een Zadel op Stang, zeggen ze in Groningen. En ver daarbuiten. Dit extra zadeltje voor kinderen tot ongeveer 7 jaar – met stalen voetensteun en ruggensteun – is er voor damesfietsen met enkele aluminium buis: Model nummer 4.
Bobike Junior Classic Urban Black
Een slimme uitvinding. U heeft een multifunctionele bagagedrager óf een comfortabel achterzitje voor uw kind in de leeftijd tot 10 jaar (/35 kilo). Ingeklapt dan wel uitgeklapt, deze Bobike Junior Classic doet eigenlijk altijd wel dienst!
Yepp Junior Budget Silver
Bij kinderen die ietsje ouder zijn, hoort een stoel met specifieke eigenschappen. De buitengewoon sterke Yepp Junior (zoals de Silver) biedt 6- tot 10-jarigen kwaliteit, veiligheid, Comfort met een zachte C, robuustheid en een dosis stoere elementen.
SALE Yepp Maxi Black Zadelbuis
Yepp Maxi Black Zadelbuis
Een topper onder de achterzitjes: de Yepp Maxi Black, voor aan de zadelbuis. Sleutelwoorden? Superzacht, waterafstotend, spaakbescherming, reflectie, 5-puntsveiligheidsgordel, veel kindveiligheid, handige bevestiging en met geïntegreerd slot!

€135,95 €110,95

Informatie
Yepp Junior Easyfit Silver
Kwaliteit voor kinderen die ietsje ouder zijn, zelf al kunnen fietsen, maar toch nog graag en regelmatig bij u achterop plaatsnemen? De Yepp Junior! Veilig en wel. Een fietsstoeltje met comfortabele, zachte zit. Stoer, robuust en strak vormgegeven.
Zadel op Stang Nummer 1
Een zadel voor op de stang, dat kan óók op een damesfiets! De Zadel op Stang nr. 1 is er speciaal voor gemaakt. Dat geeft weer extra vervoersmogelijkheden, zeker bij iets oudere kinderen tot ongeveer 40 kilo. Compleet met ruggensteun en voetsteunen!
Yepp Maxi Blue Easyfit
Superzacht, waterafstotend, spaakbescherming, reflectie, 5-puntsveiligheidsgordel, veel kindveiligheid, geïntegreerd slot. Alvast zomaar enkele topeigenschappen voor een achterzitje! Deze Yepp Maxi betreft de variant in blauw, met Easyfit montage.
Urban Iki Front seat Aotake Mint Blue
Elegant, compact, veilig. Verfijnd qua vorm, kleur en materiaal. Het voorzitje Urban Iki, zoals deze Oosterse mintblauwe, combineert Japanse roots met zen-achtig Dutch Design. Met veel zitcomfort én Click & Go. Voor uw eigen Iki gevoel...
Qibbel 6+ Junior seat compleet - Zwart
Een geheel eigen stijl hebben de fietsstoeltjes van Qibbel. Dit achterzitje is gemaakt voor kinderen van 6 tot 10 jaar en kan 35 kilo lichaamsgewicht aan. Een leuke kinderstoel met onder meer veiligheidsgordel en verstel- en inklapbare voetsteunen!
Zadel op Stang Nummer 3
Heeft u een damesfiets met aluminium frame, oversized en met dubbele buis? Dan is de Zadel op Stang nummer 3 de aangewezen keus. Met stalen voetrusten (ideaal voor het opstappen!) en ruggensteun. Een extra zadeltje? Ideaal voor het iets oudere kind!
Qibbel Achterzitje basiselement Wit
Een bijzonder zitje: dit witte basiselement van Qibbel voor achterop heeft méér dan het nodige in huis qua gemak en veiligheid, maar laat ook ruimte voor accessoires en styling conform uw eigen voorkeur. TOP voor kinderen tot 6 jaar en 22 kilo!
Yepp Maxi Black Easyfit
Superzacht, waterafstotend, spaakbescherming, reflectie, 5-puntsveiligheidsgordel, veel kindveiligheid, geïntegreerd slot. Alvast enkele eigenschappen van dit achterzitje! Deze Yepp Maxi betreft de variant in zwart, met Easyfit montage.
*Incl. btw
Pagina 1 van 9