Hoe een fietsstoeltje op de fiets te monteren?

Wanneer u eenmaal weet of u voor een voorzitje of achterzitje moet kiezen, is het tijd om eens te kijken naar de bevestigingsmethoden van fietszitjes. De montage van een fietsstoeltje is afhankelijk van het type zitje.

Monteren voorzitjes
Een fietszitje voor aan het stuur bevestigt u aan de stuurpen. Dit doet u via een adapter waar u vervolgens het fietsstoeltje aan vastklikt. Deze adapter – of montagebeugel – kunt u overigens ook los bijbestellen. Handig voor op een tweede fiets, bijvoorbeeld die van partner, opa of oma. Voor montage aan een ahead stuurpen bestaat een apart montageblok. Na de bevestiging van het montageblok aan de stuurpen, kunt u het voorzitje in de montagehouder klikken. Dit maakt het gemakkelijk het zitje snel op de fiets te zetten en van de fiets af te nemen. Let er bij het plaatsen van het zitje op dat u deze goed vastklikt of vastklemt in de montagebeugel. Hij moet natuurlijk niet losschieten onderweg. U zou bijvoorbeeld na bevestigen een kort proefritje kunnen maken om te kijken of het stoeltje blijft zitten. Een proefritje helpt u ook alvast een beetje te wennen aan het fietsen met een stoeltje voorop.

Monteren achterzitjes
Bij een achterzitje heeft u de keuze uit een achterzitje met dragerbevestiging en een achterzitje met bevestiging aan het frame.

Fietsstoeltje montage bagagedrager
Als u kiest voor een fietszitje op de bagagedrager is het zaak dat de bagagedrager van uw fiets stevig genoeg is om een fietsstoeltje plus kind te kunnen dragen. Vaak wordt een minimum gewicht van 25 kg aangehouden. Per merk kan de manier van bevestiging op de bagagedrager verschillen. Soms bevestigt u een zitje door middel van een klemmechanisme met draaiknop en soms via een speciaal kliksysteem. U monteert doorgaans eerst het bevestigingssysteem op uw bagagedrager en klemt of klikt vervolgens het fietszitje op dit systeem. Bij elk van onze achterzitjes staat duidelijk uitgelegd hoe deze te bevestigen is.

Fietsstoeltje montage frame (zadelpen)
Een zitje dat bevestigd wordt aan het frame, wordt geleverd met een montageblok. Dit montageblok bevestigt u aan de zadelbuis. De zadelbuis dient hiervoor doorgaans een diameter te hebben tussen de 28-40 millimeter. Dit is bij verreweg de meeste fietsen voor volwassenen het geval. Aan het montageblok zit een soort ‘arm’ waar u vervolgens het zitje op klikt of op vastklemt. U kunt een zitje met dit systeem dus gemakkelijk op de fiets vastzetten en van de fiets afnemen. Het bevestigingsmateriaal voor bevestiging aan de zadelpen is altijd bij het stoeltje inbegrepen. Echter, u kunt de montagehouder voor aan het frame vaak ook los (bij)bestellen

Handleiding bevestigen fietsstoeltje
U krijgt bij bestelling van uw fietsstoeltje altijd een handleiding meegeleverd waarin de montage stap voor stap beschreven staat.

Heeft u een e-bike?
U leest hier meer over de bevestiging van een fietszitje op een e-bike.

 

 

 

Lees meer
Filter uw producten


Bobike Junior Classic Urban Black
Een slimme uitvinding. U heeft een multifunctionele bagagedrager óf een comfortabel achterzitje voor uw kind in de leeftijd tot 10 jaar (/35 kilo). Ingeklapt dan wel uitgeklapt, deze Bobike Junior Classic doet eigenlijk altijd wel dienst!
SALE Bobike ONE Mini Chocolate Brown
Bobike ONE Mini Chocolate Brown
Een nieuw ontworpen fietszitje, slank en hip: de Bobike ONE Mini is een duurzaam voorzitje van Hollands design. Het veilige stoeltje is dubbelwandig, waterafstotend en kleurvast (en behoudt zijn schoonheid). Lees verder, over onder meer het comfort!

€69,95 €56,95

Informatie
Qibbel 6+ Junior seat compleet
Een geheel eigen stijl hebben de fietsstoeltjes van Qibbel. Dit achterzitje is gemaakt voor kinderen van 6 tot 10 jaar en kan 35 kilo lichaamsgewicht aan. Een leuke kinderstoel met onder meer veiligheidsgordel en verstel- en inklapbare voetsteunen!
SALE Qibbel Achterzitje Air Bagagedrager Zwart-bruin
Qibbel Achterzitje Air Bagagedrager Zwart-bruin
Het Qibbel Air achterzitje is het lichtste fietstoeltje van Nederland. Het zitje heeft een stijlvol, uniek en ergonomisch design en biedt voldoende veiligheid en zitcomfort. Voor kinderen vanaf 9 maanden tot 6 jaar. Ook geschikt voor veel e-bikes!

€89,95 €79,95

Informatie
Yepp Maxi Black Easyfit
Superzacht, waterafstotend, spaakbescherming, reflectie, 5-puntsveiligheidsgordel, veel kindveiligheid, geïntegreerd slot. Alvast enkele eigenschappen van dit achterzitje! Deze Yepp Maxi betreft de variant in zwart, met Easyfit montage.
Bobike ONE Maxi 1P Urban Black - frame
De Bobike ONE met zijn hippe, slanke uiterlijk van vaderlands ontwerp past ons kikkerlandje als gegoten. Dit (zwarte) fietsstoeltje voor kinderen tot 22 kilo heeft een fijne zit, zachte schouderriemen, verstelbare voetsteunen en frame montagesysteem.
Urban Iki Front seat Bincho Black - Kurumi Brown
Elegant, compact, veilig. Verfijnd qua vorm, kleur en materiaal. Het voorzitje Urban Iki, zoals deze Bincho Black met Kurumi Brown, combineert Japanse roots met zen-achtig Dutch Design. Met veel zitcomfort én Click & Go. Voor uw eigen Iki gevoel...
Bobike Exclusive Mini Plus Urban Black
Dit gerestylede voorzitje Exclusive Mini Plus van Bobike is stijlvol, zeer veilig en van uitstekende kwaliteit. Met stuurtje, nieuwe gordels met zachte covers en verbeterde voetsteunen.
SALE Yepp Voorzitje Nexxt Mini Chocolade Bruin
Yepp Voorzitje Nexxt Mini Chocolade Bruin
Een fietsstoeltje voor voorop de fiets van Yepp. De Nexxt Mini is veilig, stevig, comfortabel en licht van gewicht. Hij heeft een verstelbare vijfpuntsgordel, voetensteuntjes en een 'stuurtje' en is geschikt voor kinderen vanaf 9 kg tot maximaal 15 kg.

€109,95 €83,95

Informatie
Polisport Achterzitje Bubbly Maxi+ CFS drager zwart/grijs
Achterzitje met extra aandacht voor comfort en veiligheid. Voor deze prijs! Typisch Polisport, dat met de Bubbly Maxi+ CFS een fietszitje voor achterop heeft gemaakt dat zonder gereedschap past op fiets en e-bike.
SALE Qibbel 6+ Junior seat compleet - Zwart-bruin
Qibbel 6+ Junior seat compleet - Zwart-bruin
Een geheel eigen stijl hebben de fietsstoeltjes van Qibbel. Dit achterzitje is gemaakt voor kinderen van 6 tot 10 jaar en kan 35 kilo lichaamsgewicht aan. Een leuke kinderstoel met onder meer veiligheidsgordel en verstel- en inklapbare voetsteunen!

€64,95 €51,95

Informatie
Qibbel 6+ Junior seat compleet - Zwart
Een geheel eigen stijl hebben de fietsstoeltjes van Qibbel. Dit achterzitje is gemaakt voor kinderen van 6 tot 10 jaar en kan 35 kilo lichaamsgewicht aan. Een leuke kinderstoel met onder meer veiligheidsgordel en verstel- en inklapbare voetsteunen!
*Incl. btw
Pagina 1 van 11