Fietszitje kind 1 jaar

U heeft een kindje van 1 jaar oud en wilt hem of haar graag in een fietsstoeltje meenemen op de fiets. Maar mag een éénjarige kind op eigenlijk al in een fietsstoeltje? En zo ja, in wat voor zitje: voorop of achterop?

Neem ik een voor- of achterzitje’ is één van de eerste vragen die u uzelf zal stellen bij het aanschaffen van een fietszitje. Kort gezegd geldt dat voorzitjes (ook wel mini’s genoemd) geschikt zijn voor kleinere, lichtere kinderen en achterzitjes (ook wel maxi's genoemd) voor iets grotere, zwaardere kinderen. Fietsstoeltjes voor voorop de fiets worden doorgaans aangeraden voor kinderen vanaf 9 maanden tot ongeveer een jaar of 3. Voor een kindje van 1 jaar is een voorstoeltje dus geschikt. Meer informatie over de type fietsstoeltjes en leeftijd vindt u in deze blog.

Bobike ONE Mini Strawberry Red                                               Bobike Exclusive Mini Denim Deluxe

Uw kind in het zicht
Het handige van een fietsstoeltje voorop is niet alleen dat uw 1-jarige onderweg lekker om zich heen kan kijken maar vooral ook dat u uw kleintje in het zicht heeft en dus goed in de gaten kan houden. Omdat uw kindje met één jaar oud nog niet zo groot en zwaar is, zorgt zijn of haar gewicht niet voor een extra belasting bij het sturen.

Veilig in een voorzitje
Als u uw zoon of dochter voor het eerst in het voorzitje zet, let er dan op dat hij of zij nergens bekneld raakt en dat de vingertjes of voetjes niet tussen eventuele rem- of versnellingskabels kunnen komen. Als het goed is moet bij een EN 14344 goedgekeurde zitje de rugleuning hoog genoeg zijn, zodat uw kindje comfortabel en veilig zit. Oefen ook eens met het vastmaken van de veiligheidsgordel (deze zijn meestal kind-proof). Zie ook onze blog met meer informatie over de veiligheid van een fietsstoeltje.

De eerste keer in het voorstoeltje
Het is belangrijk om de fietstochtjes met een klein kind niet te lang te maken. Het kan voor een 1-jarige nog erg vermoeiend zijn om (lang) in een fietsstoeltje te zitten. Houd hier dus rekening mee en houd uw kind onderweg altijd goed in de gaten. Eventueel kunt u een slaaprol aanschaffen die uw kleintje opvangt als hij of zij in slaap valt. Een toybar kan onderweg de nodige afleiding bieden.

Groot aanbod voor- en achterzitjes én bijpassende fietsaccessoires
Fietsstoeltje.com heeft en groot aanbod in fietsstoeltjes voor kinderen van verschillende leeftijden. U vindt bij ons dus ook een breed aanbod achterzitjes. Daarnaast bieden wij vele leuke kinderhelmen aan, voor een extra stukje veiligheid op de fiets. Ook vindt u bij ons een aantal praktische fietsaccessoires zoals windschermen.

Bobike Kinderhelm Pilot S                                         Urban Iki Windscherm Suiboku Grey - Sakura Pink