Fietszitje met spaakbescherming

Bij de aanschaf van een fietszitje voor uw zoon of dochter zijn een paar dingen belangrijk. Één van die dingen – waarschijnlijk de belangrijkste – is de veiligheid van het zitje. Gelukkig geldt dit ook voor de fabrikanten die fietsstoeltjes ontwerpen. Er zijn een paar dingen die een voor- of achterzitje veilig maken, bijvoorbeeld de vorm van het zitje, de aanwezigheid van een gordel en de aanwezigheid van spaakbescherming. Deze zaken zijn onderdeel van de Europese veiligheidsnorm EN 14344. Alle fietszitjes tot 6 jaar die verkocht worden op Fietsstoeltje.com voldoen aan deze norm.

Spaakbescherming
Spaakbescherming zorgt ervoor dat de voeten van uw kind tijdens het fietsen niet tussen de spaken kunnen komen (met alle nare gevolgen van dien). Naar schatting zijn er nog steeds tussen de 4000 en 5000 kinderen per jaar die op de eerste hulp belanden nadat hun voet tussen de spaken is gekomen. Met deze getallen in het achterhoofd snapt u dus het belang van goede spaakafscherming. Spaakbescherming is vooral van belang bij achterzitjes. Achterzitjes zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 6 jaar. De benen van deze kinderen zijn lang genoeg om - mocht er geen spaakbescherming zijn - in contact te kunnen komen met het wiel. Voor voorzitjes geldt dit minder omdat kinderen die in een voorzitje plaatsnemen nog veel kleiner zijn.

Spaakbescherming geïntegreerd in achterzitjes
Bij vrijwel alle achterzitjes voor kinderen tot 6 jaar is spaakbescherming geïntegreerd in het ontwerp van het zitje. De fietsstoeltjes zijn aan de onderkant voorzien van twee spaakbeschermplaten waar de voetsteunen aan de zijkant tegenaan rusten. De platen voorkomen dat de voet van uw kind in de spaken terecht komt.  

Losse spaakbeschermers
Bij fietszitjes voor oudere kinderen (6+), zoals de Junior zitjes, de Zadel op Stang en de Cushies, kunt u losse spaakbeschermplaten aanschaffen. De Junior zitjes (achterop) en Zadel op Stang (voorop) worden standaard geleverd met voetsteuntjes maar de spaakbeschermers zijn extra. Natuurlijk snappen oudere kinderen snappen vaak zelf al dat ze hun voeten niet van de steunen moeten halen tijdens het fietsen maar een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Ook bij deze stoeltjes kunt dus op relatief eenvoudige (en betaalbare) wijze zorgen voor extra veiligheid op de fiets.

 

Yepp Maxi Blue Easyfit                                                                       Zadel op Stang Model Nr. 3 - spaak