Fietszitjes achterop

Bent u op zoek naar een fietszitje voor achterop de fiets wilt u weten waar u op moet letten bij de aanschaf van een achterzitje? Dan bent u bij Fietsstoeltje.com aan het juiste adres. Wij vertellen u graag meer over de veiligheid van achterzitjes en voor welke leeftijd een achterstoeltje nou precies geschikt is. Ook kunnen we u het één en ander vertellen over de bevestiging van zitjes achterop de fiets en de mogelijke extra’s. Zo maakt u snel en gemakkelijk de juiste keuze voor een fietsstoeltje.

Een fietszitje achter – voor welke leeftijd?
Een zitje achterop de fiets is bestemd voor kinderen die al iets ouder zijn. Doorgaans geldt dat kinderen vanaf ongeveer drie jaar (of 15 kilogram) plaats kunnen nemen in een fietszitje achterop de fiets. Een fietsstoeltje voor achterop de fiets heet bij veel merken de Maxi (een voorzitje wordt vaak de Mini genoemd). Als u dus in de naam van het product of de producttekst iets leest over de Maxi, dan weet u dat het om een achterzitje gaat.

 Yepp Maxi Black Easyfit

Een zitje achterop de fiets – hoe zit het met de veiligheid?
Als u een fietsstoeltje aan wilt schaffen is veiligheid natuurlijk uw hoogste prioriteit. Alle zitjes op Fietsstoeltje.com voor in de leeftijdscategorie tot 6 jaar voldoen aan de Europese norm EN 14344 en hebben dus het predicaat ‘veilig’. Dit houdt onder andere in dat een achterzitje een goede spaakafscherming heeft, geen scherpe onderdelen bevat en de gordel en de riempjes van de voetenbak niet door het kind zelf open te maken zijn. Zie ook onze blog met meer informatie over de veiligheid van een fietsstoeltje.

Een comfortabel achterzitje
Naast veiligheid is ook comfort belangrijk. Het is natuurlijk wel zo fijn als uw zoon of dochter tijdens het fietsen lekker zit. Bij de meeste voorzitjes wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Zo is een zitje vaak zo gevormd dat het optimaal zitcomfort biedt en zijn de gordels gemaakt van zacht materiaal dat niet snijdt. Ook zijn de voetsteuntjes vaak in hoogte verstelbaar om zo goed aan te kunnen sluiten bij de beenlengte van uw kind.

Bevestiging achterstoeltje
Een fietszitje voor achterop kunt u doorgaans op twee verschillende manier bevestigen: aan de zadelbuis of op de bagagedrager. Een fietszitje voor aan de zadelpen wordt met een soort ‘arm’ stevig aan de zadelbuis gemonteerd. Het fietszitje is vervolgens op en van de arm te klikken. Een achterzitje voor op de bagagedrager wordt vaak bevestigd door middel van een soort montageframe. Dit frame – dat de vorm heeft van een minibagagedrager – monteert u op de bagagedrager. Vervolgens klikt of klemt u het achterstoeltje op dit systeem. U ontvangt bij aankoop van een fietsstoeltje altijd een duidelijke gebruiksaanwijzing voor het correct bevestigen van het desbetreffende zitje.

 Bobike ONE Maxi Bahama Blue – bagagedrager BD                                                Bobike ONE Maxi 1P Bahama Blue - frame

Fietszitje achter: looks en dessins
Zitjes voor achterop de fiets zijn er tegenwoordig in allerlei uitvoeringen. U vindt zitjes in de meer traditionele kleuren zoals zwart, wit of grijs maar er zijn ook fietszitjes in hippere kleuren, zoals roze, blauw, groen of oranje. Sommige merken hebben zelfs stylingsets in het assortiment, waarmee u een fietsstoeltje naar eigen wens kunt stylen. Zo is er dus voor elke mama wat wils!

Fietszitje achter op de fiets: accessoires
Een handig voordeel is dat u op Fietsstoeltje.com vele handige en veilige fietsaccessoires kunt vinden voor bij een achterzitje. Één van de accessoires waar u aan kunt denken is een kinderfietshelm. Een kinderfietshelm zorgt voor net dat extra stukje bescherming van het kwetsbare kinderhoofd. Tegenwoordig zijn er talloze kinderfietshelmen op de markt, in allerlei hippe kleuren of met leuke prints. Ter bescherming van het fietszitje zelf, zou u een cijferslotje aan kunnen schaffen. Dit is misschien niet een accessoire waar u zelf direct aan denkt, maar met een slotje houdt u het achterzitje uit grijpgrage handen. Bij sommige merken achterstoeltjes is een dergelijk slotje al inbegrepen.

ABUS Kinderhelm Smooty Ocean S