Fietszitjes & veiligheid

Het belangrijkste aspect bij de aanschaf van een fietsstoeltje is de veiligheid. Niet alleen het stoeltje zelf moet veilig zijn, ook het veilig bevestigen van een stoeltje op uw fiets verdient aandacht. Op deze pagina zetten we voor zowel voor- als achterzitjes kort de belangrijkste aandachtspunten voor veilige bevestiging op een rij.

Lees de handleiding
Lees voor bevestiging van een fietszitje altijd eerst de handleiding. Een handleiding wordt altijd standaard meegeleverd bij aankoop van een stoeltje. Daarnaast zijn ze vaak ook online te vinden in de webshop waar u het stoeltje gekocht heeft, of op de website van de fabrikant. Handig voor wanneer u de handleiding bent kwijtgeraakt. In de handleiding vindt u behalve de gebruiksaanwijzing voor het veilig bevestigen van het zitje, ook vaak een aantal handige tips voor veilig fietsen met een zitje voor- of achterop.

Voorzitje veilig bevestigen
Een voorzitje bevestigt u door middel van een montagebeugel aan de stuurpen van uw fiets. Na bevestiging van de beugel, draait u de bouten vast. Vervolgens kunt u het zitje als het ware op of aan de montagebeugel klikken. De manier waarop verschilt vaak wat per zitje. Controleer altijd of het zitje goed vastzit en of alle onderdelen goed gemonteerd zijn. Er wordt aangeraden deze controle regelmatig uit te voeren. Het kan ook handig zijn om na de eerste montage even een proefritje (zonder kind) te maken om te kijken of het zitje goed zit. Ook went u zo alvast een beetje aan het fietsen met een zitje voorop.

Urban Iki Front seat Aotake Mint Blue - Shinju White

Achterzitje veilig bevestigen
Een achterzitje bevestigt u op uw bagagedrager door middel van een soort montageframe. Dit montageframe ziet er uit als een mini bagagedrager. U bevestigt eerst dit montageframe op de bagagedrager van uw fiets (door middel van schroeven) en vervolgens klikt, klemt of draait u het zitje vast op dit frame. Bij een zitje met framebevestiging bevestigt u een beugel aan de zadelpen. Het zitje klikt u vervolgens in de daarvoor bestemde beugel. Net als bij een voorzitje blijft het montagemateriaal dus zitten. Het zitje zelf kunt u vervolgens gemakkelijk op de fiets plaatsen en van de fiets afnemen. Ook bij een achterzitje wordt aangeraden om altijd te checken of het zitje goed vastzit op het montageframe voordat u uw kind in het zitje zet.

 Yepp Maxi Ocean Easyfit

Verdere aandachtspunten
Als u uw kind in het zitje zet, check dan altijd of zijn of haar voetjes goed in de voetenbankjes passen. Deze zijn vaak verstelbaar, zodat ze aansluiten op de beenlengte van uw kind. Let er ook altijd op dat de gordel goed past (dat deze niet te ruim of juist te lost zit). Bij een achterzitje is het belangrijk dat deze is voorzien van jasbeschermers, zodat de voeten van uw kind niet tussen de spaken kunnen komen. Check ook altijd of uw kind niet ergens met de vingers vast kan komen te zitten (bijvoorbeeld tussen de veren van het zadel of de versnellingskabels).

Heeft u vragen?
Voor zowel het bevestigen van een voor- of achterzitje geldt: heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. U vindt onze gegevens onderaan de pagina.